Jornada de reflexió del Pla Educatiu d'Entorn
Ho fem nosaltres, o ens ho faran...
Aquest dimarts, dia 29 de setembre va tenir lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà, una jornada de reflexió sobre el Pla Educatiu d'Entorn, amb la participació de les escoles, AMPA, entitats, alcaldes i regidors d'educació. El Pla Educatiu d'Entorn del Voltreganès es va iniciar l'any 2007 i va ser el 4t de la Comarca d'Osona, després de Vic, Manlleu i Roda de Ter.
Durant la jornada es va fer un anàlisis dels Plans Educatius d'Entorn, des dels seus orígens, i fins el moment actual, a càrrec del Sr. Jaume Vinyals, cap del Servei de Suport a la Comunitat Educativa del Departament d'Ensenyament. Tot seguit va intervenir el Sr. Jordi Collet, Professor de Sociologia de la Facultat d'Educació de la UVIC-UCC. Amb les paraules "ho feu vosaltres o us ho faran...", començava la xerrada. Fruït de l'anàlisi que l'any anterior va fer als centres, va posar sobre la taula, les línies d'actuació i col·laboració entre professionals. Cal un treball en xarxa, on hi participin i estiguin implicats els diferents agents de la comunitat educativa, per tal d'aconseguir l'èxit educatiu de tot l'alumnat, i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.
Després, totes les escoles del municipi van explicar una de les seves experiències educatives, relacionades amb el Pla d'Entorn:
* Escola Abat Oliba. Realització d'un taller de gegants.
* Institut del Voltreganès. Aprenentatge-servei.
* Escola Mare de Déu de La Gleva. Projecte d'activitats esportives.
* Escola Comtes de Lacambra i Escola Despujol. Activitat de reforç a la tasca escolar.
* Escola Despujol. Programa Lecxit.
La jornada va ser dinàmica i molt participativa. Al finalitzar, el Sr. Josep Roca, inspector de la zona durant 4 anys s'acomiadava i es donava la benvinguda a la nova inspectora, Sra. Rosario Cervantes. Des d'aquí volem agrair la seva tasca al territori i desitjar-li molta sort.
El PEE és una proposta educativa innovadora que vol donar una resposta integrada a les necessitats pedagògiques de la nostra societat; coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i els joves (de 0 a 18 anys) mitjançant diverses iniciatives locals.
La finalitat del PEE és complementar i reforçar l’acció educativa dels centres docents establint continuïtats entre allò que s'hi fa als centres educatius i les diferents dinàmiques socials i culturals de l’àmbit comunitari.
Es tracta de construir una xarxa estable de suport a la comunitat educativa, que permeti un treball formatiu dins i fora de l'entorn escolar amb la col·laboració dels diferents serveis i recursos municipals i també de les altres institucions i entitats dels àmbits social, cultural i esportiu.
Podeu veure un vídeo de l'experiència Lecxit de l'escola Despujol, clicant aquí.