Salut Pública insta a collir i consumir només els bolets que se sà piguen identificar
La majoria d’intoxicacions en l’àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya informa que amb l’arribada de les pluges de l’estiu com les que han caigut aquests dies, i més tard durant la tardor, moltes persones surten a collir bolets als boscos. De fet, darrerament la seva recol·lecció a Catalunya ha esdevingut una activitat molt popular, practicada tant per població rural com per urbana. Una i altra, però, han de conscienciar-se, a part d’atendre altres recomanacions, de la importància de collir i consumir només aquells bolets que se sàpiguen identificar i que presentin un bon estat de conservació, tal com ha advertit l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
En aquest sentit, el desconeixement i la confusió de bolets tòxics amb altres espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any es produeixin intoxicacions. De fet, a Catalunya hi ha un centenar d’espècies tòxiques, alguna fins i tot mortal. Des de l’any 2010 fins a l’any passat s’han notificat 30 brots d’intoxicació per bolets a l’ASPCAT, amb 92 persones afectades, 23 hospitalitzades i 3 defuncions. A més, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, es van atendre 190 persones per aquest motiu.
L’ASPCAT també alerta que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets, com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error a l’hora d’identificar-los. Així, si es necessita ajut per fer-ho, més que guiar-se a través de fotografies i làmines, el més aconsellable és consultar un expert i, en cas de dubte, rebutjar sempre collir el bolet.
A més, es recomana que no es cullin aquells bolets que creixin als parcs i jardins de les ciutats, a les vores de camins i carreteres o a prop de zones industrials, ja que poden acumular metalls pesants i altres components químics. Per últim, en cas que es presentin símptomes digestius o nerviosos després d’haver-ne menjat, cal anar immediatament al centre mèdic més proper i portar, si es pot, restes dels bolets ingerits.