La idea de compartir i reflexionar sobre LA VIDA AMB LA MORT deixa empremta de Sant Hipòlit de VoltregÃ
Si bé la mirada en un inici és de caràcter més escènic, el projecte pren embranzida i creix exponencialment convertint-se en un projecte marc que interpel·la les diferents àrees i col·lectius del poble.
Després del recorregut del projecte, des que s’inicia ara farà mig any, han succeït múltiples situacions de reflexió, transformació, sensibilització, i sobretot de treball de les emocions, les pors i el dol.
Les valoracions que n’han fet les persones que han participat en els diferents espais, han estat molt altes, fet que ens porta a pensar que el nostre objectiu de parlar de la mort i la vida sense tabús com un fet vital és una realitat i una demanda social i, per tant, hi seguirem treballant.
La Cia Xiula ha estat treballant amb els infants de primer i segon de primària i els ha fet reflexionar sobre ells mateixos i la relació amb els altres, a qui estimen i com gestionen les pèrdues. Tanmateix, Acts of Liberation, ha fomentat una mirada més introspectiva a les pors amb l’alumnat de l’Institut del Voltreganès, en un laboratori escènic de les emocions i les pors. Alhora han treballat també amb la comunitat des de la creativitat per construir el Museu de les Pors que ha quedat exposat uns dies a la sala d’exposicions de la Casa del Mallol.
Per altra banda, a nivell comunitari s’han desenvolupat accions de caràcter més pedagògic en mans de diferents entitats amb llarga trajectòria de divulgació sobre les pèrdues i els dols. S’han desenvolupat amb l’Associació Abilis, els tallers: Pedagogia de la vida i la mort i “Com acompanyem els dols?”; i amb l’associació Dret a Morir Dignament, la Xerrada sobre el document de voluntats anticipades i l’exposició sobre la mort digna. Totes aquestes activitats han posat de relleu en diferents col·lectius, la necessitat de treballar tot allò que remouen els processos de Dol i actualment s’està treballant per engegar un espai d’acompanyament al Dol a través de la facilitació de grups d’Abilis i el suport mutu de la comunitat.
Aquest projecte segueix el seu rumb, divulgant i trencant tabús sobre les pèrdues i la mort, esperant totes les altres propostes pedagògiques, artístiques i comunitàries que queden per venir.