Punts clau de la nova Llei 7/2023, de protecció dels drets i el benestar dels animals

Dilluns, 6 de novembre de 2023

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, ha publicat un document on s'exposen els punts clau de la Llei 7/2023, de protecció dels drets i el benestar dels animals, publicada al BOE de 29/03/2023, en vigor des del dia 29 de setembre de 2023. 

Coneix tot el que has de saber.

Adjunt trobareu la Síntesi general de la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals. Aquest document és una síntesi dels aspectes més rellevants de la Llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals.

La nova Llei incorpora la definició de l’OMSA (Organització Mundial de Sanitat Animal) de benestar animal com “l’estat físic i mental d’un animal en relació a les condicions en les que viu i mor”.

La norma NO és d'aplicació en els casos següents:

  1. Animals de producció
  2. Animals utilitzats en experimentació
  3. Animals emprats en investigació clínica veterinària 
  4. Animals silvestres en llibertat
  5. Animals d’activitats específiques: esportives, aus de falconeria, gossos pastors i de guarda de ramats, els emprats en activitats professionals (que fan una activitat professional amb el seu amo: rescat, intervencions assistides o de cossos de seguretat, de caça, rehales i auxiliars de caça).
  6. Animals utilitzats en espectacles

Pots consultar fent clic a l'enllaç la llei completa, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat.

 

Més detalls sobre la nova Llei de Protecció Animal:

  • El text obliga a tots els propietaris a exercir una adequada vigilància sobre els animals i evitar la seva fugida, queda prohibit deixar sense supervisió a qualsevol animal de companyia durant més de tres dies consecutius, es considerarà abandó i, en el cas dels gossosno podrà ser superior a 24 hores consecutives.
  • També prohibeix deixar de manera habitual els gossos, en terrasses, balcons, patis i similars, així com en vehicles.
  • Continua vigent el llistat de Gossos Potencialment Perillosos (PPP) i les restriccions associades: ús obligatori del morrió en espais públics i obligació de portar-los lligats.

 

És obligatori recollir els excrements del gos i netejar l'orina!

  • La llei també estableix com a obligació del titular del gos “evitar que els animals depositin els seus excrements i orines en llocs de pas habitual d'altres persones, com a façanes, portes o entrades a establiments, etc.
  • Si no es comunica la pèrdua de l'animal en 48 h, es considerarà abandó.

 

Al mateix temps, aprofitem per a recordar que és obligació del propietari registrar el seu animal de companyia (gos, gat o fura) al Cens  Municipal de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 7.11.2023 | 09:32